Kodissa käytetyt muovityypit

Pyyhkipoika

Muovia käytetään nykyään oikeastaan kaikkialla. Ominaisuuksiensa ansiosta se on kilpailukykyinen materiaali muihin materiaaleihin verrattuna, ja sen vuoksi muovin käyttö onkin kasvanut koko ajan. Suurin osa muoveista käytetään erilaisten pakkausten valmistamiseen, mutta paljon muovia käytetään myös rakennusteollisuudessa. Muovi on ominaisuuksiltaan luja ja kestävä ja se on erinomainen materiaali esimerkiksi pistokkeisiin sekä sähköjohtojen eristeeksi, sillä se eristää myös sähköä. Suomessa ja Euroopassa muovia käytetään peräti toiseksi eniten rakennusteollisuudessa, heti pakkausmateriaalina käyttämisen jälkeen. Muovi kestää hyvin korroosiota, joten se on pitkäikäinen rakennusmateriaali ja myös muovisten komponenttien asentaminen on usein nopeaa ja edullista. Näin ollen muovia käyttämällä pystytään säästämään kustannuksissa sekä rakennusvaiheessa, että käytön aikana. Rakentamisessa muoveja käytetään monipuolisesti kaikkialla, aina pienistä omakotitaloista valtaviin tehdaskomplekseihin. Käyttökohteita voivat olla esimerkiksi putkitukset, lattiamateriaalit sekä lämmön ja veden eristeet. Myös muovien käyttö erilaisina ikkunamateriaaleina on yleistynyt, kun muovista on osattu valmistaa kirkkaampaa. Muovi myös kestää hyvin lämpötilojen vaihtelua sekä hankausta. Erilaisia muovien käyttömahdollisuuksia on siis todella paljon, mutta samalla juuri niiden kestävyys ja runsas kulutus ovat luoneet yhteiskunnalle jäteongelman. Nykyään muovia kuitenkin pyritään kierrättämään aiempaa paremmin ja kestävämmin ja on myös kehitelty biohajoavia muoveja.

Erilaiset muovityypit

Erilaisia muovityyppejä on olemassa paljon ja niitä voidaan jaotella monin eri tavoin. Yleisesti käytetty jaottelu on muovien jakaminen kerta- ja kestomuoveihin. Kertamuovit säilyttävät vain kerran saamansa muodon, kun taas kestomuovit voidaan kuumentamalla muotoilla uudestaan. Kertamuoveja ovat esimerkiksi polyesteri (PET) sekä polyuretaani (PU) ja kestomuoveja esimerkiksi polyeteeni (PE) sekä polyvinyylikloridi (PVC). Toisaalta muoveja voidaan jaotella myös niiden käytön tai ominaisuuksien mukaan. Muovit voidaan jakaa myös synteettisiin ja puolisynteettisiin materiaaleihin, joista ensimmäisellä tarkoitetaan keinotekoisesti ja toisella osittain keinotekoisesti tuotettua muovia. Lisäksi muovit voidaan jakaa karkeasti valtamuoveihin, erikoismuoveihin sekä teknisiin muoveihin. Valtamuoveja valmistetaan näistä kaikista eniten ja niitä voidaan pitää niin sanottuina kuluttajamuoveina. Valtamuoveja ovat polyeteeni (PE), polypropeeni (PP), polystyreeni (PS) sekä polyvinyylikloridi (PVC). Tekniset muovilaadut ovat useimmiten kestomuoveja ja ne ovat lujia, läpinäkyviä sekä kemiallisesti kestäviä. Lisäksi niillä on usein pieni kitka. Teknisiä muoveja ovat esimerkiksi polyamidi (PA) ja akryyli. Erikoismuovit taas on tarkoitettu vaativiin kohteisiin ja niitä ovat esimerkiksi korkean lämmönkeston muovit ja sähköä johtavat muovit. Muovia valmistetaan yleensä raakaöljystä, mutta nykyään sitä osataan valmistaa myös ympäristöystävällisemmin, ja tästä hyvänä esimerkkinä toimivat erilaiset biomuovityypit.

Muovin helppo muovattavuus, kestävyys, keveys sekä edullisuus johtavat siihen, että muovi on todella suosittu materiaali niin rakennuksissa kuin erilaisissa esineissäkin. Muovi sopiikin materiaalina moneen eri paikkaan, ja tarvittaessa muovin muotoilu onnistuu todella helposti esimerkiksi hitsaamalla eri osia yhteen. Tyypillisimpiä hitsattavia muoveja ovat erilaiset kestomuovit, joita ovat esimerkiksi polyeteeni (PE), polyvinyylikloridi (PVC) ja polypropeeni (PP). Muovia voidaan hitsata erilaisin menetelmin. Muovia hitsatessa liitettävät osat ja mahdollinen lisäaine sekoitetaan lämmön ja hitsauspaineen avulla toisiinsa. Hitsaus sopii erityisen hyvin sellaisille muoveille, joiden sulamislämpötilaväli on kapea. Näistä syistä muovia käytetään paljon myös meidän jokaisen kotona.

Mitä muoveja käytetään kotona?

Muovipussi

Yleisimpiä nimenomaan kotona käytettäviä muovityyppejä ovat polyeteeni (PE), polyvinyylikloridi (PVC, tunnetaan myös nimellä vinyyli), polypropeeni (PP), polystyreeni (PS), polytetrafluorieteeni (PTFE), nailon, akryyli, polykarbonaatti (PC), polyuretaani (PU) sekä polyesterit (PET). Polyestereitä voidaan pitää kaikista yleisimmin käytettyinä kotona. Jos haluaa lähteä tutkimaan, mikä kaikki pitää sisällään muovia kotona, se vie todella paljon aikaa, sillä muovia voi löytää todella monista esineistä ja talon rakenteista. Talon rakenteissa muoveja käytetään esimerkiksi pistorasioissa, sähkölaitteiden koteloissa, putkituksissa, tiivisteissä, lämmön ja veden eristeissä sekä tapeteissa. Myös huonekaluista voi löytää muovia tuotteiden rakenteissa ja verhoilussa. Kaikenlainen kodista löytyvä elektroniikka on todennäköisesti valmistettu jossain määrin muovisista osista. Lisäksi muovia löytyy erikoismuoviksi luokiteltavasta teflonista (PTFE) valmistetusta paistinpannusta ja mahdollisesti muistakin keittiötarvikkeista, kuten kauhoista, paistinlastoista tai muovikulhoista. Valokatkaisimet on myös usein valmistettu muovista. Toisaalta muovia käytetään myös esimerkiksi vaatteiden (polyamidi, akryyli, polyesteri, nailon), kenkien (polyuretaani, polyvinyylikloridi) ja vaahtomuovipatjojen (polyuretaani) valmistuksessa. Näitäkin muoveja on siis mahdollista löytää kotoa. Näin ollen voidaan ajatella, että muovia löytyy käytännössä jokaisesta huoneesta ja monista kotoa löytyvistä esineistä.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin