Älypuhelimeen ladattavilla sovelluksilla voi tehdä paljon potilaan turvallisuuden ja terveyden parantamiseksi. Esimerkiksi sähköinen lääkemuistuttaja on nerokas keksintö, jonka avulla niin mummot kuin hieman hajamielisemmät täditkin saavat silmätippansa otettua kahden tunnin välein.

Dosetti jää historiaan

Sähköinen lääkemuistuttaja on erinomainen esimerkki tavasta, jolla tietotekniikka auttaa päivittäisessä terveyden ylläpidossa. Muistuttajia on saatavilla sekä erillisinä, että älypuhelimen ohjelmistoina.

Erillinen lääkemuistuttaja on pieni hälytin, joka mahtuu mukavasti vaikkapa rintataskuun. Siihen ohjelmoidaan älypuhelimen tai tietokoneen sovelluksen kautta

  • hälytysten päivämäärät, esimerkiksi alkaen tänään ja jatkuen toistaiseksi
  • hälytysten kellonajat, esimerkiksi joka päivä klo 16 tai joka päivä kahden tunnin välein
  • hälytysten kesto, eli kuinka pitkään laite yrittää hälyttää, jos ei sitä kuitata välillä pois päältä

Lääkehälytin on kätevä esimerkiksi silloin, kun lääkettä on otettava esimerkiksi tunnin välein ensimmäisellä viikolla, kahden tunnin välein toisella ja kolmen tunnin välein kolmannella viikolla. Jos ei potilas itse osaa ohjelmoida hälytintä, avustaja voi syöttää siihen kerralla koko lääkekuurin tiedot.

Samat toiminnallisuudet saa käyttöönsä myös älypuhelimen sovelluksella. Ainoa ero lääkehälyttimeen on se, että puhelin on laitteena hieman suurempi mukana kannettava. Toisaalta puhelin useimmiten kuuluu vakiovarustukseen joka tapauksessa, kun taas lääkehälytin on muistettava erikseen ottaa mukaan.

Erilaisten sairauksien seuranta

Seurantaa vaativat sairaudet eivät ole yksinomaan seniorikansalaisten seuralainen, vaikka toki moni niistä liittyykin ikääntymiseen. Esimerkiksi diabetes tai korkea verenpaine voi kohdata myös nuorempaa kansalaista ja vaatia tarkkaa kirjanpitoa sairauden tilasta, sekä tekijöistä, jotka ovat siihen vaikuttaneet. Kolesteroliarvot voivat olla korkeat jo hyvinkin nuorella potilaalla ja astma vaivaa kaikenikäsiä. Seurantavälineenä älypuhelin on siinä mielessä erinomainen, että se on useimmiten mukana silloin, kun syödään, liikutaan tai koetaan muutos sairauden hoitotasapainossa.

Älypuhelinten sovellukset tarjoavat useita erinomaisia vaihtoehtoja tilanteen seuraamiseen. Jo aivan tavallinen sähköinen muistiinpanosovellus auttaa potilasta tallentamaan tietoja esimerkiksi syömisestään, liikkumisestaan ja seuraamistaan arvoista, ovat ne sitten kotona mitattavia kuten verenpaine, tai laboratoriotesteillä tutkittavia kuten kolesteroli. Eri puhelinmallien sovelluskaupoista löytyy myös tarkoitukseen erikseen suunniteltuja sovelluksia, jotka tuottavat kaupan päälle aiheesta tilastoja ja graafisia esityksiä.