Aikana ennen internetiä tietoa hyvistä matkakohteista sai lähinnä tutuilta, jotka olivat käyneet Mallorcalla ta Rodoksella, sekä matkatoimistojen monivärisistä esitteistä. Ei siis liene ihme, että osapuilleen koko läntinen maailma tungeksiisamoihin kohteisiin, joista kaikki alkuperäisyys ja paikallisväri haalistui nopeasti harmaaksi, tasalaatuiseksi turistimassaksi. Tänään tietoa matkakohteista löytyy useilta sivustoilta ja kohteita on saatavilla etelänavalta pohjoisnavalle eli ympäri maapallon.

Kohteen valinta

Niin hienoa kuin olisikin aloittaa matkan suunnittelu siitä, mihin haluaa matkustaa, monella meistä matkan olennainen kriteeri on sen hinta. Jos käytettävissä on bussilipun verran rahaa, kohteeksi valikoituu melko automaattisesti lähikaupungin vanha kivikirkko. Bussilipun saa kätevästi ostettua puhelimen sovelluksella ja kirkon aukioloajat löytyvät netistä, samalla puhelimella.

Jos rahaa on käytettävissä jokunen satanen, kutsuvat naapurimaat tai äkkilähdöt kaukaisempiin kohteisiin. Junan tai laivan varaaminen onnistuu sovelluksen avulla ja hotelleja pääsee valikoimaan selaimella, jolla on myös helppo selvittää paras hinta halutulle huoneelle.

Kun budjetti ei aseta rajoituksia, on aika miettiä, mitä matkalta halutaan. Peruskriteerejä ovat mm. seuraavat:

  • kaupunki vai ranta
  • lämmin vai kylmä
  • rentoutuminen vai aktiviteetit
  • turistikohde vai alkuperäisyytensä säilyttänyt kylä
  • valmismatka vai räätälöity retki
  • matkan kesto
  • nähtävyydet, huvipuistot, museot, galleriat
  • ostosmahdollisuudet

Riippumatta siitä, päädytäänkö kahden kuukauden mittaiseen tutkimusmatkaan Etelämantereelle vai viikoksi Kanarialle, netistä löytyy niin matkanjärjestäjä kuin kohteen tiedotkin. Kaupan päälle on vielä saatavilla kohteessa käyneiden näkemyksiä, joita lukiessa on tietenkin syytä harjoittaa jonkin asteista lähdekritiikkiä.

Matkan osto

Matkan ostaminen ei näinä netin aikoina ole enää maantieteellisesti sidottu lähimpään matkatoimistoon. Voit erinomaisen hyvin ostaa matkasi myös vaikkapa Ruotsista ja järjestää itse oman siirtymisesi Arlandan lentokentälle. Tämä laajentaa saatavilla olevaa valikoimaa niin kohteiden kuin hintojenkin suhteen.

Kun täydellinen matka on löytynyt ja varattu, se kannattaa maksaa rahansiirtoon kehitetyllä palvelulla, josta saat rahasi takaisin, jos jokin menee pieleen. Jos ei matkatoimisto käytä kyseisiä palveluita, matkan voi maksaa myös luottokortilla. Liput voit tietenkin tilata paperikopioinakin, mutta lähes kaiken saa tänä päivänä suoraan älypuhelimeen.

Olet siis valinnut kohteen, varannut matkan ja ostanut liput etkä missään vaiheessa ole poistunut puhelimesi ääreltä.